Ganduri si resurse ilustratie din martie
Salutare, oameni faini! Luna martie a fost una destul de interesanta si de intensa pentru mine. Printre highlight-uri: am avut covid (da, nu am scapat desi ne-am ferit cat am putut), am participat la un atelier de ilustratie siiii (drum roll) mi-am luat un scanner profesionist la care visam de mult!
Atelier de ilustrat pasari, in acuarela
Cei de pe Prinoteca impreuna cu Asociatia Zi de Bine au organizat o serie de evenimente cu scop caritabil pentru refugiatii ucraineni. Unul dintre ele a fost un atelier de ilustrat pasari, tinut de Alexia Udriste! Pentru mine a fost destul de emotionant sa primesc sfaturi direct de la Alexia care este o mare ilustratoare si pe care o admir foarte mult! Timpul a fost destul de scurt, am avut la dispozitie putin peste doua ore in care sa ne povesteasca putin despre birdwatching, proportii, penaj, sa facem schita si sa o pictam. Initial, eram destul de sigura ca nu ne vom incadra in timp, stiindu-mi ritmul de lucru. Am fost destul de incordata la inceput pentru ca am tendinta sa masor foarte mult pana sa incep, in loc sa desenez din ochi. Alexia a insistat de mai multe ori sa lasam mana libera sa caute forma si proportiile corecte, in locul masuratorilor de Dorel. Cred ca asta este principala lectie pentru mine. Dupa mai bine de o ora de schita si povesti, am trecut la pictat. Cei de la PictorShop au fost super draguti si s-au alaturat initiativei, contribuind cu creioane, hartie Fabriano si acuarele Divolo. La finalul atelierului, materialele au fost donate unui centru de refugiati.
In mod surprinzator, am reusit sa ne incadram in timp si sa terminam ilustratia (buna treaba, Ancuto). Atelierul s-a tinut la sediul Printoteca, ceea ce a facut ca lucrurile sa fie si mai interesante. Apoi, unul dintre angajati ne-a scanat ilustratiile si le-au imprimat pe sacose de panza (totebags). Ne-au facut chiar si un mini art-print. A iesit totul super fain! Va las mai jos poze. Sabina de la Printoteca ne-a povestit partea mai tehnica a printului pe textile si ne-a aratat procesul din culise. Per total, a fost o vizita foarte interesanta din care chiar am ramas cu cateva cunostinte.
Am investit intr-un scanner bun
Dupa mai mult timp de visat si codit, am decis ca a venit vremea sa imi cumpar si eu un scanner mai de Doamne ajuta! Mi-am luat un Epson V600 pe care am vazut ca il folosesc mai multi ilustratori, deci mi-am pus mari sperante in el. Cel mai bun pret l-am gasit la F64 pentru ca el oricum este scump dar l-am gasit la o reducere mica (1500 lei in loc de 1590). La alti vanzatori se gaseste si la 1800 lei asa ca am zis saru’ mana. L-am folosit foarte putin pana acum dar pare ca este ce trebuie: scoate culorile reale si are destul de multe setari incat sa poti ajunge la rezultatul dorit (gasiti pe Youtube tutoriale). Singurul lucru care nu ma incanta prea tare este ca poate sa scaneze maxim A4 ori hartia pe care o folosesc eu la pictat este putin mai mare (24 x 32 cm), ca sa nu mai spun de foile mult mai mari de atat dar pe care le-am folosit rar. Pentru dimensiuni mai mari de A4, poti sa scanezi pe bucati si faci merge in Photoshop.
Mie ar trebui sa imi simplifice destul de mult munca pentru ca vechiul scanner (o imprimanta 3 in 1 de la Canon) de multe ori cand scanam, ma trezeam cu culori sterse, estompate. Apoi trebuia sa stau in Photoshop sa umblu la tot felul de setari ca sa ajung la culorile originale. Era frustrant si consuma destul de mult timp.
Resurse artisti
Din diverse discutii si cautari, am descoperit recent cateva podcasturi despre ilustratie si freelancing. De 3PP (3 Point Perspective) am aflat de la Simona Burlacu (ilustratoare, o gasiti pe Instagram). Sunt trei ilustratori care discuta cate-n luna si in stele despre viata de ilustrator, despre cum negociezi contracte, cum te mentii pe piata..you get the point. Va las link aici.
Pe Spotify am dat despre o serie de podcast-uri de la „Viata de freelancer”, ei au si un site cu articole interesante. Podcasturile le gasiti aici.
Siiii daca mai aveti timp / chef si mai vreti inca un podcast, am mai dat si de Kick in the creatives podcast, link aici. Asta este cea mai recenta descoperire si se pare ca aceste doamne organizeaza lunar si art challenges (detalii in link).
Daca mai stiti si alte resurse sau daca vreti sa imi trimiteti un gand, va astept cu drag in sectiunea de Comentarii!
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi pana aici. Hai cu vara!