Martisoare pictate - Idei noi la inceput de an

Deja este februarie! Habar nu am cand a trecut dar ce stiu sigur este ca imi zboara gandul la soarele caldut de primavara, la fuste colorate, fluturasi si iesiri la padure sau la munte. In perioada pandemiei am descoperit cateva paduri de langa Bucuresti pe care abia astept sa le strabatem din nou, dupa ce se incalzeste afara si se usuca noroiul!

Incet si sigur ca un melc

Stiti zicala aia „incet si sigur”? Se aplica perfect in cazul meu pentru ca de o luna m-am apucat sa pictez martisoare. Asa, printre picaturi, la viteza mica. Imi place de mor, am pictat pe felii de lemn martisoare-brose unicat cu fluturi colorati, delicati si magici dar si pui de animale (iepuras, veverita, vulpe, pisica). Aruncati un ochi mai jos la cateva poze, sper sa va placa:

martisor veverita
martisor vulpe
martisor fluture
martisor caine

Procesul de lucru

Se spune ca atunci cand te apuci de creat ceva care poate nu arata prea incurajator la inceput, sa ai incredere in proces si sa continui („trust the process”, cum zice englezul). Eu nu mai lucrasem cu acrilice pana acum iar pictura in acuarela chiar e alta mancare de peste. Asadar, acrilicul mi s-a parut mai complicat initial, chiar daca are avantajele lui de genul pictatului pe layere care nu se sterg sau posibilitatea de a face corecturi.
Eu am inceput prin a da un prim strat alb peste felia de lemn. Am continuat cu o schita usoara in creion si apoi am aplicat culoarea. Asa cum am mai spus, mi se pare esential sa ai materiale de calitate, inclusiv felia de lemn sa fie fina (am lucrat la Craciun pe felii nefinisate si a fost taaare greu sa trasez linii drepte si clare). Partea buna la acrilice este ca daca omul greseste, acrilicul repara 😄. Mi s-au intamplat sa dau aiurea din pensula si a fost tare bine sa pot aplica apoi inca un strat de culoare. E un fel de Undo in Photoshop 😏, cam ca in exemplul de mai jos:

martisor fluture reparat

Partea super draguta cu aceste martisoare este ca mai bine de jumatate s-au vandut inainte sa apuc sa le postez oficial pe Facebook sau Instagram. Asa e cand ai o surioara care te sustine 🤪. S-a intamplat cand am pus pe Facebook o poza cu martisorul cu veverita si sora-mea a dat share. De acolo au venit comenzile care m-au inundat de bucurie, chiar si comenzi personalizate. Am apreciat mereu sustinerea oamenilor, va sunt recunoscatoare tuturor! Va invit sa verificati pe pagina mea de Facebook ce martisoare mai sunt disponibile. Toate sunt unicat dar le pot reface, daca exista doritori. Feliile de lemn au diametrul de 4 cm iar acul de prindere are piedica (deci nu o sa se desfaca singura cand ti-e lumea mai draga).

martisor pisica

Putina istorie despre martisor

Daca tot ati ramas cu mine pana aici (si va multumesc), stiati ca martisorul face parte din patrimoniul imaterial al UNESCO? Este un obicei unic in lume prin care oamenii marcheaza inceputul primaverii.
Legenda spune ca pe vremuri, femeile purtau monezi sau pietricele la care adaugau fire de lana rosii si albe. Culoarea rosie simbolizeaza sangele, vitalitatea, feminitatea. Culoarea alba simbolizeaza masculinitatea, sobrul si intelepciunea barbatilor. Acum veti spune ca „ce, femeile nu sunt intelepte?” Ba sunt dar in modelul de familie patriarhal, barbatul era pe treapta de sus in ierarhie deci el era considerat cel mai intelept. Impletirea celor doua fire semnifica reinnoirea ciclului vietii, renasterea naturii. In mod traditional, martisorul se purta din zorii zilei in piept sau la incheietura mainii, timp de 9-12 zile. Se crede ca persoana care poarta martisorul in toata aceasta perioada, va avea noroc tot timpul anului. Convenabil si usor, nu? 😄 internetul este plin de legende ale martisorului, daca sunteti curiosi sa aflati mai multe.


Cam atat de la mine. Pana data viitoare, va trimit ganduri bune si fluturasi gingasi in zbor.

martisor fluture reparat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart