In Islanda cu copiii (partea 1)
Introducere
Islanda este tara cascadelor, a ghetii si a vulcanilor iar asta contribuie la modelarea peisajului in moduri nemaipomenite si nemaivazute de noi pana acum. Nu stiu exact de cand ne dorim sa mergem in Islanda (de peste 10 ani in mod sigur). Nu stiu exact nici macar de ce ne dorim asta, probabil ne-a fascinat ceva ce am vazut legat de ea, in mod sigur ne-au influentat niste cunoscuti care si-au petrecut luna de miere acolo (si dupa aia am vazut pozele lor). Oricum, gandul ca vrem in Islanda a fost cu noi multa vreme, dar nu s-a putut. Insa anul asta s-au aliniat astrele si bugetele, si am reusit sa ne facem acest vis.
Ne-a impresionat atat de tare ca imi vine sa folosesc numai cuvinte pompoase. Este pur si simplu uimitoare! Am stat 10 zile, timp in care am facut un tur complet al insulei. Am fost cu copiii desi am ezitat pt ca banuiam ca va fi obositor. Oboseala s-a vazut si la ei si la noi in fiecare zi, dupa ore intregi de condus dar cu siguranta a fost excursia vietii noastre si, desi inca sunt mici (6, 8 ani), sper sa isi aminteasca de ea peste ani.
Emotii au fost multe. In primul rand, cele legate de copiii, cum vor rezista ei. Au mai fost emotii legate de vreme, de preturile mari de acolo, de facut un traseu in asa fel incat sa vedem cat mai multe, dar sa nu alergam chiar ca nebunii.
Prin martie am cumparat biletele de avion si cazarile. Pentru cazari, am cautat idei de tur al insulei, am vazut cate zile ne-ar trebui si cam in ce zona am fi la sfarsitul fiecarei zile. Am folosit mult site-ul https://guidetoiceland.is
La inceput de iunie am inchiriat masina, am inchiriat un modem portabil (a fost genial, mega util) si m-am pucat sa fac research, sa fac traseu mai clar, bazandu-ma pe cazarile pe care le aveam. Am documentat si unde aveam benzinarii si magazine, sa nu ramanem in pustiu fara una sau alta.
Pentru a va face o idee despre traseul urmat de noi, las aici un maps facut de mine, cu locurile in care am avut cazari:
Ce ar trebui sa stiti pentru o excursie in Islanda
Las aici niste idei pt cine este interesat sa planuiasca o excursie acolo:
– nu exista zbor direct. Am cautat perioade lungi zboruri pe kiwi.com si skyscanner.com si mereu se schimbau preturile. Se schimba de la o zi la alta si de la un moment al zilei la altul. Trebuie sa stai la vanatoare si sa speri ca gasesti ceva decent. Mergand cu copiii, ne-a costat mult avionul. Pt un cuplu e ceva mai bine. Am avut escala la Londra de 3 ore la dus si vreo 10 ore la intors.
– este o tara extrem de scumpa, nu este un mit. Ca sa intelegeti diferenta, daca la cazare in Romania ne-am permite o camera la 5 stele, aici de banii aia abia stai intr-o camera banala la hostel, cu pat etajat ca na, suntem 4. Sau de banii aia in alta noapte am stat la o casuta minuscula, cu baie proprie, in creierii muntilor (am mers 40 min pe drum de pamant dar a fost un drum fermecator), care pt o noapte a costat cam 160 euro. Cel mai mult pe o cazare am dat 240 euro/noapte. Astea sunt preturile, am stat totusi in cazari decente, toate curate si confortabile desi au fost cabanute sau hosteluri. Cazarea se gaseste f greu dupa ce te indepartezi de Reykjavik si trebuie luata cat mai din timp. Noi cred ca am rezervat cam cu 2 luni inainte si probabil daca puteam lua mai din timp, am fi gasit mai bine. Am folosit Booking.com si Airbnb dar chiar si bungalo.com cand nu gaseam nimic altceva. Pur si simplu pare ca exista putine variante de cazare. Daca nu gasesti la o distanta buna fata de ultima cazare, trebuie sa cauti mai departe si sa ajungi sa conduci 5 ore pe zi pana la cazare plus obiective si asta e destul de obositor. Vei ajunge la cazare pe la 9 seara, dupa ce te-ai trezit pe 7 dimineata. Oboseala se uita cand iti bucuri ochii cu lucruri extraordinare.
– nici la capitolul mancare nu pot sa zic ca e ideal. De restaurante nu ne-am atins pt ca in general, chiar daca erau rare, erau pe la obiectivele turistice si am preferat sa nu intram stiind ca sunt f scumpe. Am mancat in schimb, cand am gasit cate o rulota cu mancare si am dat cam 90 lei pe un pahar cu supa de homar (este geniala!!!) sau ceva mai putin pe un hot dog bunut. In general, la pranz mancam cate un sandwich f bun de la magazinele Bonus si Kronan si multe rontaieli pe drum care le mai inchideau gura copiilor :))
– temperaturile au fost intre 7 grade (cand am fost la pufini) si 19 grade pe langa Akureyri (in nord). Am avut ceata groasa pe drum, ploaie marunta la obiective, cer senin si soare. La 14 grade cu putin soare era f cald. Parca in Romania nu se simte asa de cald la aceeasi temperatura. In schimb, la 9 grade si nor era frig. Am avut mereu pe noi colanti, pantaloni de munte impermeabili, bocanci de iarna (doar cu o pereche de sosete), tricou, polar, geaca subtire impermeabila si cand era si mai rece, puneam si un pulover de lana pe sub polar. Cel mai frig ne-a fost in est la Seydisfjordur cand am fost sa vedem un orasel fermecator si sa ne luam pranzul in fiord la o masuta: sandwich si patiserie geniala de la Reydarfjordur. Islandezii sunt extrem de priceputi la produse de patiserie. Inca visez la ele. Copiii, fata de noi, au avut niste geci captusite, mai groase, rezistente la ploaie. Trebuie sa fii pregatit cu haine impermeabile mai ales la cascade cand ai toate sansele sa te murezi. In situatiile astea, ne puneam si pelerinele de ploaie.
– Islanda este o tara friguroasa asa ca aici nu creste nici un pom fructifer. Se mai cultiva capsuni in sera si cam atat. Doar 1% din teren este folosit la agricultura. La capitolul legume, aici pot cultiva in sera doar rosii, castraveti, se mai cresc cartofi, varza, sfecla, morcovi si cam atat. Restul este importat, ceea ce face ca mancarea din magazine sa fie scumpa. Si islandezii spun ca aici exista 2 preturi: mari si foarte mari. Exista 2 orase mai mari: Reykjavik (circa 140.000 locuitori) si pe locul doi Akureyri (in jur de 17.000 locuitori). In rest, sunt mici asezari.
– multi turisti aleg sa mearga doar in partea de sud a tarii, in Golden Circle care cuprinde cateva cascade, plaja cu nisip negru Reynisfjara, gheizerele, ghetarul Vatnajökull (care se vede din avion, este enorm), plaja cu gheata Diamond beach si laguna cu iceberguri Jokulsarlon, insa daca tot ajungi acolo, mai bine mai faci un efort sa vezi mai mult de atat. Insula este foarte ofertanta si desi trebuie sa mergi mai mult cu masina, drumul merita cu siguranta. Spre est, nord, peisajul de schimba. Drumul principal te poarta prin fiorduri superbe si spectaculoase, vei vedea si alte cascade, zone care arata ca pe Marte cu fumarole, noroi care clocoteste, cu vulcani activi, izvoare si piscine geotermale, este extraordinar de frumos!
– Islanda este tara oilor si a cailor. Oile sunt mai numeroase decat toata populatia Islandei. Sunt peste tot pe marginea drumului si au o pasiune sa traverseze strada prin fata masinilor care merg cu viteza. In general sunt grupuri mici (aici nu exista instinctul de turma 🙂 ) dar sunt la tot pasul, in grupuri de cate 3-5 oi: mama plus 2 miei sau inca vreo doua oi. Oile aici sunt nomade. Pleaca de acasa pt perioade mai lungi de timp si pasc in voie pe insula, la departare de casa. Oamenii nu le mai folosesc pt lapte de mult, ci doar pt carne si lana. De multe ori am vazut ca se vinde supa de miel insa noi nu suntem amatori. Caii de asemenea, sunt imprastiati pe toata insula dar in general sunt in spatele unui gard electric. Toti caii au stapan, chiar daca nu pare iar islandezii sunt foarte mandri de caii lor. Rasa a ramas pura si este aceeasi rasa adusa de vikingi cand s-au mutat pe insula, in secolul IX. Sunt cai foarte rapizi si rezistenti la frig si la efort, desi sunt putin mai mici decat caii pe care ii vedem in Romania.
Extra tips
-1 leu este aproximativ 30 de coroane. Deci orice pret in ISK se imparte la 30 si ai pretul (aproximativ) in ron.
– alcool e bine sa luati din duty free, la intrarea in tara. In magazine e mult mai scump. Si nu se gaseste in orice magazin, doar in magazine speciale numite Vinbudin.
– supermarketurile mai ieftine sunt Bonus, Kronan si Netto. Noi numai de la ele am cumparat. Gasesti unul din ele mai in toate oraselele.
– benzinariile ieftine sunt ÓB, Orkan, Dælan, si Atlantsolía. Noi am bagat de la OB, au interfata in engleza si preturi bune. Am incercat si Orkan, dar interfata era in islandeza, a fost complicat. Au multe benzinarii self service, platesti si pui benzina direct la pompa. Harta cu benzinariile
– compania de inchirieri de masini (noi am folosit BlueCar si am fost foarte multumiti) iti va da, pe langa cheile masinii, si un mic token cu discount la unele statii de benzina (noi aveam OB si Olis). Token-ul se scaneaza inainte de a alimenta (pentru benzinariile self service), sau la casa pentru cele normale.
– incercati produsele de patiserie, merita 🙂
– incercati si un hot dog, cica nu poti merge in Islanda fara a incerca unul. Este facut din carne de miel.
– drumurile sunt cu o singura banda pe sens, insa sunt libere, nu sunt sate si au curbe foarte largi. Practic poti pune pilotul automat pe 90 (sau mai mult, dar 90 e limita) si sa mergi asa ore intregi.
– parcarile pe marginea drumului pe Ring Road sunt destul de rare. Asta este ceva ce ne-a lipsit.
– ca sa traducem etichetele produselor din magazine, de exemplu, am folosit aplicatia Google Lens – tabul Translate. Nu este chiar 100% buna dar este suficient cat sa intelegi despre ce este vorba.
– am avut un ghid turistic despre Islanda de la Rough Guides dar nu prea ne-am inteles cu el. Are niste informatii interesante dar a fost printat in 2016, deci unele informatii poate nu mai sunt actuale si in afara de asta, ni s-a parut prea alambicat ca sa gasim lucruri in el. Cel mai bine este sa va documentati de pe net, pt fiecare obiectiv in parte, in functie de locurile unde mergeti.
Ziua 1 (17 iunie)
Ziua a inceput in forta cu trezirea pe la ora 4. Cu chiu cu vai am trezit si copiii, dar pana la urma am reusit sa plecam la timp (relativ). Am lasat masina intr-o parcare langa aeroport, de unde ne-a dus un baiat cu o duba pana la aeroport. Check-in-ul si security-ul au mers bine. Am apucat sa luam si niste covrigi. Primul avion a fost un Ryanair pana la Londra. A intarziat putin, din fericire aveam vreo 3 ore escala. In Londra am constatat ca inca nu se facea check-in, asa ca am asteptat pe niste banci. Dupa vreo 30 de minute a inceput si check-in-ul, am facut si security…a durat destul de mult. Am avut totusi timp sa mancam niste sandwitchuri de la Pret a Manger (ne-a trezit nostalgii, pt ca am mai mancat la ei cand am fost in Londra acum 100 de ani). Avionul spre Reykjavik a fost Fly Play, ceva linie low cost islandeza. Per total a fost bine, am ajuns la timp in Islanda. Am aterizat pe cel mai mare aeroport al lor.
Din cauza diferentei de fus orar (3 ore), am ajuns pe la ora doua. A mai durat un pic pana am luat bagajele, am luat routerul, am luat masina. Am avut o Kia xCeed PHEV (plug-in hibrid). Foarte faina, noua ne-a placut maxim, pacat ca are portbagajul cam mic pentru o familie.
Aeroportul Keflavik se afla cam la 40 de minute de Reykjavik, dar noi am pornit in directia (oarecum) opusa, catre prima cazare, pe langa oraselul Selfoss. Intai am oprit la niste fish&chips (scumpi si cam plini de ulei). Dupa aia, am mers la supermarket (Bonus) si am luat una-alta de mancare (sandwitchuri, skyr, unt de arahide si gem, rontaieli). Dupa cum veti vedea, am mancat mult din supermarketuri, ca e mai ieftin. Iar mancarea in oras a fost de obicei street food, ca restaurante nu prea sunt, si sunt si scumpe rau. A fost un compromis asumat, reluam mancarea mai sanatoasa cand revenim acasa.
Am ajuns la cazare, un guesthouse cu 3 camere, unde am sat cu proprietarul in casa. Dar a fost foarte fain, proprietarul a fost un om super de treaba, ne-a dat harti, ne-a aratat alte obective turistice (pe langa ce aveam noi pe lista), ne-a facut ceai si in general a fost prietenos si atent. Casa era foarte frumos decorata, si cu gust.
Am facut o mica plimbare prin jurul casei (proprietarul avea 4 cai, intr-un mare tarc, si mai erau niste cai prin jur). Nu am vazut nimic foarte interesant, cu exceptia unor pasari care faceau un sunet ciudat, ca un zbarnait. Ne-a zis proprietarul ca il faceau atunci cand cadeau in picaj.
Ne-am culcat destul de devreme, eram rupti.
Ziua 2 (18 iunie) The Golden Circle
The Golden Circle este cel mai cunoscut traseu turistic din Islanda, cel facut de toata lumea. Se face lejer intr-o zi. Noi am vazut cele mai importante puncte de atractie de pe acest tarseu: Geysir, cascada Gullfoss, parcul national Thingvellir si craterul Kerid.
Ne-am trezit devreme si am plecat catre Geysir. Zona Geysir este o zona geotermala, unde se afla mama tututor gheizerelor din Islanda – Geysir. Din pacate Geysir nu a foat activ de multa vreme, dar mai exista un gheizer mai mic, Strokkur, care erupe la intervale regulate – o data la 5-10 minute. De fapt, cel putin cat am stat noi, a erupt cam la 2-3 minute. Este foarte spectaculos, dar toata zona este plina de fumarole si balti bolborositoare. Apa are 80-100 de grade, iar aburul este fierbinte. Primul contact cu Islanda nu a dezamagit, si noi si copiii am fost impresionati.
Dar a urmat cascada Gullfoss, o cascada in doua trepte, care doar ne-a dat masura in privinta a ceea ce urma sa vedem in urmatoarele zile, in materie de cascade. Puternica, vuietoare, muuuult mai mare decat orice cascada vazuta de noi pana atunci.
Am mai mers un pic pana in Thingvellir si am avut mare noroc, am prins o vizita ghidata gratuita. Sincer, fara ghid nu cred ca am fi inteles mare lucru din ceea ce era acolo. Aceasta zona este foarte importanta pentru cultura islandeza deoarece aici s-a format primul parlament, in anul 930. In plus, acest parc este faimos deoarece sta pe doua placi tectonice, si este posibil sa inoti intre ele. Fara explicatii nu vezi decat niste stanci, iar locul parlamentului nu este marcat in niciun fel (aici a fost infiintat primul parlament din lume, in anul 930). Dar de la ghid am inteles unde este placa tectonica nord americana, unde este cea europeana, si ni s-a explicat ca intre ele, pret de cativa km, exista placa islandeza. La fel, locul primului parlament ne-a fost aratat si ne-a explicat ghidul cate ceva despre cum se faceau si respectau legile, ne-a aratat o insula unde, atunci cand nu se putea ajunge la o intelegere, cei doi certati se duceau si se luptau pana ramanea doar unul. Si bisericuta este faina, si in turnul ei a dormit un rege. Mai este si o cascada acolo, Öxarárfoss, dar noi nu am mai mers la ea, era un pic de mers si cel mic era obosit.
Am vrut sa vedem si sa gustam painea coapta in nisip vulcanic, asa ca am oprit si la Fontana bakery. Din pacate, nu am prins turul ghidat. Am cumparat totusi cateva felii de paine pe care le-am mancat cu unt. Painea este maro foarte inchis si are un gust usor dulceag, foarte interesanta. Ne-am dus sa vedem locul in care se face painea (se vedeau in nisip, pe plaja, niste ridicaturi acolo unde erau ingropate oalele). Erau si bai geotermale acolo, dar nu am avut timp de ele.
Ultima oprire turistica in aceasta zi a fost la Kerid, un fost crater vulcanic in care s-a format un lac. Te poti plimba pe toata buza craterului si poti cobori pana jos la lac. As putea spune ca la Kerid am vazut ceea ce ma asteptam sa vad la lacul Sfanta Ana (insa nu am vazut pentru ca acolo este plin de copaci si nu vezi clar mai nimic din crater, mi se pare mie).
Pe drum spre cazare ne-am oprit si in Selfoss si am vizitat un pic micutul centru al orasului. Dar punctul de atractie au fost hot dogii mancati in oras la o ghereta. Chifla era umpluta cu cartofi prajiti sau Doritos facuti bucati mici, in loc de crenvurst era carnat pus pe gratar pana a plesnit, apoi acoperit de branza topita. A fost genial, hot dog dus la alt nivel.
Ajunsi la cazare, am rugat proprietarul sa dea drumul la jacuzzi-ul exterior (cu apa geotermala!) si ne-am balacit strasnic. Proprietarul ne-a spus ca iarna sta in jacuzzi si se uita la aurora boreala…si asta in mod clar vrem sa facem si noi candva, am pus-o in bucket list!
Obiective vizitate:
1. Geysir
Pret: gratuit
2. Gullfoss
Pret: gratuit
Tips: exista doua parcari, noi am oprit in cea de jos (prima cum vii inspre cascada) si a fost mai bine. De la cea de sus se coboara pe o scara mare pana la cascada.
3. Thingvellir
Pret: se plateste parcarea 750 ISK (25 ron)
Tips: de vazut cu ghid daca e posibil
4. Kerid
Pret: 900 ISK (30 ron)
Ziua 3 (19 iunie) (alte) cascade si plaja neagra
Cazarea de langa Selfoss a fost singura cu mic dejun inclus (aici am stat primele doua nopti). Ne-am trezit si am mancat repede micul dejun (au fost disponibile lapte sau iaurt cu cereale, niste peste cu mustar, oua fierte, mezeluri si branzeturi, nutella, dulceata, biscuiti si multe feluri de paine, printre care si painea facuta in nisip vulcanic…doar ca asta era paine de supermarket, plina de e-uri de fapt).
In ziua aceasta a cam plouat, dar ne-am pus pelerinele si i-am dat bataie.
Prima oprire a fost la o ferma traditionala, cu iarba pe acoperis – Keldur Turf House. Se fac tururi ghidate, asa ca am putut afla multe lucruri despre aceasta ferma. Ghida ne-a povestit cum copii de la ferma si de la fermele din jur se adunau cateva saptamai pe an, cu un invatator, si faceau scoala intr-o camera din ferma – asta era toata scoala lor pe un an intreg, in rest munceau la ferma. Aveau si un tunel secret care ducea pana la rau.
Au urmat trei cascade, una dupa alta. Prima a fost Seljalandsfoss, cascada prin spatele careia poti sa mergi. Interesanta experienta, mai ales copiii au fost incantati. Pregatiti-va sa va murati bine, daca va apropiati de cascada. La mica distanta de ea am vazut si casada Gljúfrabúi, o cascada care cade intr-un canion.
A treia cascada a fost Skogafoss, o alta cascada mare, la care te poti sui desupra pe niste trepte. Fain a fost ca erau oameni cu cortul care campasera acolo, trebuie sa fie interesant sa campezi intr-o asemenea locatie. Aici am si mancat de pranz, niste sandwitchuri din Bonus.
Urmatoarea oprire a fost plaja de langa orasul Vik, Reynisfjara. Aceasta plaja a fost inclusa intr-un top al celor mai frumoase plaje non-tropicale. Coloane de bazalt cu mici pesteri la baza, nisip negru, formatiuni stancoase spectaculoase care ies din apa, fantastica plaja. Am mers mult pe ea si am descoperit ca este mult mai interesanta in partea de mai departe de parcare, unde nu ajungeau prea multi turisti….
Ultima oprire a fost farul Dyrhólaey. Farul in sine nu e spectaculos, dar formatiunile stancoase vizibile de la el sunt spectaculoase. Iesise si soarele cand am ajuns la far, asa ca vizita a fost foarte placuta.
Thakgil, cazarea din ziua aceasta, a fost la capatul unui drum de vreo 10 km neasfaltati, cu multe pante. Ne-a tremurat fundul un pic, insa Kia s-a descurcat excelent. Locul acestui camping este ireal, inconjurat de munti, cu o mica cascada undeva in spate. Am stat intr-o casuta mica-mica, cu un rau in fata, si, ceea ce ni s-a parut ciudat, a trebuit sa platim in plus pentru paturi si perne. Erau cateva casute, majoritatea neocupate, insa erau multe multe campere. Exista si un loc de gratar amenajat intr-un fel de pestera.
Am facut o supa la plic, am completat cu sandwitchuri si o bere, am facut o mica plimbare in jur, dupa care ne-am culcat. Pe lumina, ca oricum e lumina si noaptea in aceasta perioada, in Islanda. Noroc ca la toate cazarile am avut jaluzele black-out, dar asta tot nu a oprit lumina puternica (in toiul noptii) sa intre in camera.
Obiective vizitate:
1. Keldur Turf House
Pret: 1500 ISK de persoana (50 ron)
2. Seljalandsfoss si Gljúfrabúi
Pret: se plateste pacarea, 900 ISK (30 ron)
Tips: la cascada Gljúfrabúi se ajunge urmarind aleea din stanga cascadei Seljalandsfoss.
3. Cascada Skogafoss
Pret: gratis
4. Reynisfjara si Dyrhólaey
Pret: gratis
Tips: exista doua plaje langa Vik, plaja din Vik si Reynisfjara. Venind dinspre Reykjavik, ajungi in ordine la Dyrhólaey (noi a trebuit sa ne intoarcem ca sa vedem farul), Reynisfjara, Vik. La Reynisfjara mergeti spre stanga pana vedeti niste stanci pe plaja, treceti printre ele pentru ca este un coridor, si dupa aia veti vedea stancile din apa in toata splendoarea.
Ziua 4 (20 iunie) - Ziua ghetarilor
Asta urma sa fie o zi cu mult condus, dar si cu destul de multe obiective. Nu stiam cum ne vom descurca, dar a fost bine pana la urma.
Am plecat inainte de ora 8 de la Thakgil. Prima oprire a fost la canionul Fjadra. Facut celebru pentru ca Justin Bieber a filmat un videoclip acolo (nu am vazut videoclipul, poate il vad fara sonor candva 🙂 ) Fjadrargljufur (sau Canionul Fjadra) este un canion adanc de 100 de metri, lung de 2 km iar prin el curge raul Fjadra. Plimbarea pe marginea canionului are cam 1 km si se vede foarte spectaculos mai ales la capatul acestui kilometru, unde la intarea in canion este si o cascada cu mai multe trepte.
Dupa canion, am pornit pe urma ghetarilor. Nu stiam exact ce putem vedea in Parcul National Skaftafell, credeam ca doar o cascada. Nenea de la prima cazare ne marcase pe harta un loc pe langa parcul asta unde am putea vedea un ghetar. Pana la urma am parcat la Skaftafell si, din fericire, am gasit un panou explicativ cu toate traseele. Pana la cascada (Svartifoss – o cascada inconjurata de coloane de bazalt) trebuia sa mergem 45 de minute, asa ca nu am mers. Dar am mers la ghetarul din zona, Skaftafellsjökull, pentru ca era de mers doar jumatate de ora. Este impresionant sa vezi un asemenea ghetar, pacat ca se putea vedea numai de la ceva departare. Noi de fapt am vazut doar un capat mic, insa el se intinde pe o suprafata foarte mare si este ascuns de crestele montane.
A urmat perechea Jökulsárlón + Diamond beach. Jökulsárlón este o laguna prin care se plimba sloiuri de gheata ce provin de la ghetarul din apropiere. Te poti plimba cu barca pe langa aceste sloiuri, gheata pare albastra, este magic. Copiilor le-au placut foarte mult vehiculele amfibie care se dadeau prin laguna, noua nu ne-au placut, pt ca scoteau un fum negru care nu se potrivea cu peisajul. Noi nu ne-am dat cu barca sau cu altceva, doar ne-am plimbat pe margine. Laguna asta se scurge practic in mare, asa ca sloiurile de gheata ajung in mare, de unde esueaza pe o plaja…Diamond beach, evident. Nisip, gheata…cat de nepotrivita alaturare, dar nu si in Islanda 🙂 Am vizitat si plaja, copiii au fost fascinati de gheata.
Am mancat la o ghereta din parcarea de la Jökulsárlón o supa de creveti, foarte buna (si ciudata pentru gusturile noastre). Iar la ghereta asta lucra o romanca – foarte draguta, ne-a oferit cafea si ciocolata calda gratis. Si noi, ca niste lopatari timizi, nu am intrat in vorba cu ea….
Cam asa a fost pe ziua de azi, pentru ca mai aveam vreo 3 ore pana la cazare (nu gasisem mai aproape). Iar cazarea….baie comuna, bucatarie comuna, camera ca la camin, cu linoleu si chiuveta in camera. 160 de euro. Asta e, taci si inghite.
Obiective vizitate:
1. Canionul Fjadra
Pret: gratis
2. Skaftafell
Pret: 1000 ISK parcarea (33 ron)
Tips: sa va rezervati cateva ore, daca vreti sa vedeti si ghetarul, si cascada. De asemenea, se pot face excursii pe ghetar – am vazut oameni care se echipau serios, cu coltari, pioleti and stuff (exista excursii ghidate).
3. Jökulsárlón + Diamond beach
Pret: gratis
Tips: pentru plaja, exista o parcare dupa pod (fix vis-a-vis de Jökulsárlón) si o parcare inainte de pod. Noi am parcat la cea de dinainte de pod, unde plaja era mai larga si era mai multa gheata. Incercati supa de la una dintre tonetele de acolo.
Tips 2: Toaleta publica veti gasi doar la Jökulsárlón. La Diamond Beach nu exista nici toaleta, nici optiuni de luat masa. In general, la obiective gasiti si toalete publice care arata decent.