In Islanda cu copiii (partea 2)
Ziua 5 (21 iunie) - Pufini si East Fjords
Asta ar fi trebuit sa fie o zi mai relaxata, dar calculasem noi gresit distantele. Pana la urma a fost mult de condus pentru ca intre cazari era distanta mica intr-adevar, dar obiectivele erau mult in afara acestei rute.
Am facut cumparaturi la un Kronan, am vizitat o patiserie (in Reydarfjordur), am bagat benzina si am mers mult cu masina. Ne-am oprit in oraselul Seydisfjordur, orasel cu cascada la intrare (Gufufoss). Drumul pana acolo a fost intr-adevar spectaculos, te sui pe munte si il si cobori pana in fiord. La dus am avut cer senin, am vazut tot peisajul. Iar la intors am avut o mare ceata, abia vedeai 10 metri in fata. In orasel am vazut bisericuta lor (se putea vizita, dar nu am ajuns in timpul programului, parca se inchidea la ora doua), am mers pe poteca pictata in culorile curcubeului care duce la bisericuta, am admirat niste casute de langa port, dar am plecat pana la urma destul de repede pentru ca era frig rau.
Dupa un drum lung cu masina, am ajuns la highlight-ul zilei, colonia de pufini de la Borgarfjordur Eystri. Pufinii sunt niste pasari foarte haioase, cu ciocul colorat frumos in mai multe culori, aparent rude cu pinguinii. Desi nu par. Oricum, in acest loc e o mare colonie, din aprilie pana in august vin si fac pui aici. Nu au cuiburi ci stau in niste gauri in pamant, pe lateralele dealului de acolo…drept urmare dealul arata ca un svaiter. Sunt facute poteci pe care poti sa ajungi foarte aproape de ei, la cativa pasi practic. Mai sunt si alte pasari pe acolo, si multe panouri explicative.
Cam asta a fost ziua, ne-am intors dupa aia intr-un oras prin care mai trecusem, Egilsstadir. Am cautat o benzinarie pe care nu am gasit-o, ne-am mai fatait un pic, dupa care am mers la cazare – un alt guest house cu baie si bucatarie la comun. Dar asta arata mai OK, curat si dotat (am gasit de toate in bucatarie, inclusiv sare si piper).
Obiective vizitate:
1. Seydisfjordur
Pret: gratis
2. Colonia de pufini de la Borgarfjordur Eystri
Pret: gratis, se pot face donatii online
Tips: Pentru a ajunge la locul de cuibarire a puffinilor, treceti de Borgarfjörður eystri, si continati pana la portul de agrement Hafnarholmi. Există o parcare mică aici și este o plimbare foarte scurtă până la locul de cuibarit.
Ziua 6 (22 iunie) - Dettifoss, lacul Myvatn si bai geotermale
Prima oprire a zile era clara: cascada Detifoss, cea mai mare cascada din Europa (ca si volum al apei). Si e mare si duruitoare (100m latime, 45m inaltime), pacat ca se poate vedea numai de sus (e o carare si cateva platforme de unde se vede). Langa ea mai este o cascada, Selfoss, cel putin la fel de spectaculoasa. Se poate face cumva un traseu la amadoua, o bucla. Pe carare spre cascade, copii au sarit pe bolovanii vulcanici (enormi) si s-au jucat „the floor is lava” pe bune – foarte distractiv!
Dupa asta, ziua a intrat in ceata. Stiam ca vrem sa vedem niste lucruri pe langa lacul Myvatn, insa nu stiam unde se aflau aceste lucruri, cum se ajunge de la una la alta. Asa ca am luat-o pe ghicite.
Prima oprire a fost de bun augur, si anume la Hverir (se mai gaseste si sub denumirea de Namafjall). Peisaj ca pe Marte, arid, apa bolborositoare, fumarole masive care suiera, miros puternic de sulf. Foarte special.
A doua oprire nu am gasit-o, asa ca am mers direct la locul cu nume de formatie: Dimmuborgir. Aici e un camp vulcanic foarte mare, cu forme care mai de care mai ciudate. Si cu o legenda a unor spiridusi rautaciosi. Sunt mai multe trasee marcate prin acest camp, noi am mers un pic haotic, am urmarit indicatorul cu Cathedral si nu am fost dezamagiti. Pe langa alte forme interesante, catedrala chiar semana cu interiorul unei biserici/catedrale. Dadea un pic impresia ca ar putea cadea peste tine, dar in rest all is well.
Urmatoarea oprire a fost la grota unde s-a filmat, in Game of Thrones, una dintre scenele dintre John Snow si Ygritte. Se numeste Grjotagja si e de vazut pentru fanii serialului 🙂
Am vrut sa mergem si la Hofdi, o rezervatie unde s-ar gasi coloane de bazalt ce ies din apa, insa am avut o urgenta de WC cu cel mic si nu am mai mers, din pacate.
Ziua a continuat cu una dintre atractiile pe care le asteptam cu mare nerabdare (mai ales copiii), baile geotermale Myvatn Natura Baths. Bazine cu apa calda (uneori mai calda decat ne-am fi dorit), diverse locuri de stat si relaxat, un american vorbaret, niste romani. A fost OK, dar ne-am cam plictisit dupa doua ore si am plecat. Ne-am reintalnit cu o familie de americani cu care am stat la prima cazare, la Selfoss, si am schimbat cateva cuvinte.
Cazarea era la o ora distanta, in Akureyri. Pana acolo, am trecut printr-un tunel lung de 6 km, si care avea taxa (1500 ISK – 50 ron). Am stat la un hostel, deasupra unui bar…si muzica facea bum bum cand ne-am culcat 🙁 Nu a fost ideal. Ne-am plimbat insa putin prin oras, am vazut biserica. Am gasit un parculet pentru copii, in care s-au distrat si ai nostri. Interesant, parculetul era plin de adolescenti care se dadeau in chestiile de copii. Altfel, Akureyri este un orasel foarte simpatic, cu casute traditionale, colorate.
Obiective vizitate:
1. Cascada Detifoss
Pret: gratis
Tips: merita vazuta si cascada alaturata, Selfoss
2. Hverir
Pret: 1200 ISK parcarea (40 ron)
3. Dimmuborgir
Pret: gratis
Tips: alocati ceva timp, macar o ora-doua de plimbare
4. Grjotagja
Pret: gratis
4. Myvatn Nature baths
Pret: adulti 6490 ISK (216 ron), copii sub 12 ani gratis. 850 ISK (28 ron) un prosop.
Ziua 7 (23 iunie) - Whale watching si cascada Godafoss
Marele highlight al zilei a fost excursia de whale watching, asteptata cu nerabdare de toata familia. Dupa cateva peripetii cu parcarea in Husavik, ne-am suit la bordul vasului si ne-am pus overall-urile calduroase, pe care le-am primit in pretul biletului. Prima oprire a fost Puffin Island, insula cu pufini…nu a fost prea spectaculos pentru noi, pentru ca noi am vazut pufinii mult mai aproape la Borgarfjordur Eystri, pe cand aici i-am putut vedea de la mare departare. Insa ghida ne-a dat niste informatii interesante despre pufini si depre alte pasari de acolo. De exemplu, cuibul-vizuina al pufinilor are doua camere separate, una in care se cresc puii, si una in care isi fac nevoile. Curati! Pufinii zboara cu pana la 90km/h. Stau intre 2-4 ani pe mare, non-stop, pana ajung la varsta de imperechere. Iarna stau numai pe mare si vin pe uscat intre aprilie-septembrie ca sa se imperecheze. Dau de 3000-4000 ori din aripi pe minut, desi par niste grasani cu aripi. Sunt pescari foarte iscusiti: intr-o singura scufundare fulger, ies cu cate 10 pestisori in cioc, pe care ii duc apoi in cuib. Pufinii pot sa bea apa de mare, spre deosebire de multe alte pasari, avand propriul sistem de desalinizare.
Urmaritul de balene a inceput destul de dezamagitor, cu niste balenute pe care eu unul nu le-am vazut. Insa a urmat o balena cu cocoasa, care scuipa, se baga la fund si i se vedea coada. Dar marea experienta a fost o balena albastra care timp de aproape o ora, a stat foarte aproape de vapor, si facea rasuciri pe burta. Dupa care a mai venit o balena albastra! Ghida era mega impresionata, a zis ca ei i-a luat cativa ani ca sa vada acest fel de comportament. In plus, zicea ca de obicei balenele albastre stau foarte putin langa o barca, dupa care se scufunda si apar mult mai depate. Ei bine, balena asta a stat foarte mult pe langa noi si a tot facut rotiri, a scuipat, s-a scufundat. Ghida aproape plangea de emotie 🙂
Cele 3 ore ale croazierei au trecut foarte repede. Pana am ajuns inapoi la Husavik, s-a facut foarte cald (20 grade!), noroc ca ne-am scos overall-urile. In port am mancat niste felii de pizza si patiserie si ne-am intalnit iar cu americanii (faceau si ei croaziera in ziua aia, dar cu alta barca).
Am pornit catre o alta cascada, Godafoss. Mie mi-a placut foarte mult cascada, era destul de spectaculoasa, insa locul mi s-a parut magic. Mi-as fi dorit sa pot sta acolo mai mult si sa citesc, sau sa admir pur si simplu. Din pacate, toata excursia a fost pe repede inainte…
Aveam destul de mult de mers pana la cazare. Pe drum am mai avut o oprire, Hvitserkur – o stanca in forma de rinocer (sau troll) aflata pe maul marii, in apa. Drumul pana acolo a fost neasfaltat, si plouase in ziua aceea. Asta ne-a facut masina albie de porci, ti-era scarba sa te atingi de ea. Insa stanca este foarte interesanta. Exista o platforma de unde poti vedea stanca de sus. Poti si cobora pe plaja pentru a o vedea mai bine, insa e o carare de pamant. Care era uda, asa ca am dat skip. Se pare ca undeva in dreapta plajei, ai putea sa vezi foci insa noi nu le-am vazut.
Ne-am intalnit cu alta romanca, care ne vazuse si la Diamond Beach 🙂 Insula nu e mica, insa toata lumea trece din obiectiv in obiectiv, asa ca tot ai intalniri de-astea.
Obiective vizitate:
1. Husavik – whale watching
Pret: 35195 ISK pentru toti 4 – 1173 ron
Tips: noi am mers in aceasta excursie
2. Cascada Godafoss
Pret: gratis
3. Hvitserkur
Pret: gratis
Tips: e drum neasfaltat pana acolo. E in foarte buna stare, doar ca se merge incet.
Ziua 8 (24 iunie) - Ferma Vikinga si Peninsula Snaefelsness partea 1
Eiriksstadir – Viking Longhouse este o replica a unei case vikinge. Si nu orice casa, ci casa lui Eric cel Rosu, descoperitorul Groenlandei! El a fost alungat din Norvegia, dupa care a venit si a locuit in Islanda, intr-o ferma ale carei ruine se afla foarte aproape de replica, dupa care a fost alungat (savarsise cateva omoruri) si a descoperit Groenlanda. Ghidul – inalt, plete blonde, alura de viking. Voce foarte domoala, stia o multme de lucruri. Am stat cu totii la un fel de sezatoare in ferma, in jurul focului, unde el ne-a aratat o multime de lucruri si ne-a explicat o multime de chestii interesante. Stiati ca vikingii isi faceau patine de gheata, legand niste oase pe talpile pantofilor? Nu ne mai venea sa plecam de acolo!
Nu mai aveam nimic notabil de vazut in partea de vest, asa ca am purces catre peninsula Snaefelsness. Aceasta este ca un fel de mini Islanda, pentru ca are ce are Islanda mai bun – vulcani, cascade, campuri de lava, formatiuni stancoase spectaculoase. Aveam o harta la indemana, nu stiam insa in ce ordine o sa vedem obiectivele. Dar ne-am orienat un pic, si prima oprire a fost la Ytri-Tunga, unde este o colonie de foci. Dar abia am vazut o amarata de foca care dormita, si mi-am facut 1000 de draci cu copii care sareau pe niste pietre enorme sa isi sparga capul. Erau foci in partea celalata a plajei (in stanga fata de parcare), insa se ajungea destul de greu pentru ca zona era plina de balti de la reflux. Copii nu ar fi avut cum sa le treaca, asa ca a mers doar Anca sa le vada, cat timp eu am stat cu cei doi copii agitati.
Urmatoarea oprire a fost la celebra bisericuta de la Budir. Celebra pentru ca o vezi in multe materiale despre Islanda. E mica, ca de jucarie, si neagra. Din pacate nu am putut sa o vizitam inauntru, pentru ca erau oameni la slujba. Da, desi e in the middle of nowhere, era plina si se tinea slujba (posibil nunta).
Au urmat stancile spectaculoase de la Arnastapi. Din pacate era cam tarziu, ploua un pic, asa ca nu am strabatut tot drumul. Coasta este foarte inalta si e carare facuta pe marginea coastei, iar de pe carare se vad toate formatiunile, printre care si cea cu gauri pe care o tot vazusem in poze. Mie mi s-a parut foarte interesant un mic golfulet ingust, cu intrarea printre stanci. Erau multe pasari acolo, inclusiv puffini si peretii erau plini de gainat. Asa, ca fapt divers.
Cazarea in aceasta seara am avut-o in Grundarfjordur. De la fereastra camerei se vedea muntele Kirkjukfell, foarte faina locatia. A fost si cea mai scumpa cazare din excursia asta, dar a meritat. Si camera era mare, cu totul nou si modern in ea, televizor urias. Sunt sigur ca privelistea a pus niste coroane in plus la pret.
Obiective vizitate:
1. Eiriksstadir
Pret: 2500 de persoana, copiii gratis (80 ron)
Tips: stati si ascultati pana la capat ce spune ghidul, o sa fie foarte interesant.
2. Ytri-Tunga
Pret: gratis
Tips: spor la vazut foci. Luati-va bocanci. Am vazut oameni in tenisi cum si-i udau prin baltoacele alea.
3. Budir
Pret: gratis
Tips: se viziteaza foarte repede
4. Arnastapi
Pret: gratis
Tips: E destul de lunga cararea, rezervati niste timp, ca merita.
Ziua 9 (25 iunie) - Peninsula Snaefelsness partea 2 si Reykjavik
Deja in ziua asta ma cam saturasem. De condus, de mers. Sincer, nu mai aveam chef de nimic. Eram foarte multumit de tot ceea ce am facut si vazut, insa eram bucuros ca se termina.
Mai aveam cateva chestii de vazut in Snaefelsness. Cautam un far portocoliu. Nu l-am gasit, inca nu stiu pe unde o fi….
Intai am vazut muntele de langa noi, Kirkjukfell. L-am vazut de la cascada de langa, Kirkjukfellfoss. Cascada draguta, nu impresionanta…dar combinata cu muntele merita. O sa si vedeti in poze muntele + cascada, sunt la pachet.
Dupa asta am mers la stancile de la Londrangar. Tot asa, coloane impresionante pe marginea apei. Marea era foarte agitata, crescand dramatismul peisajului. Pasari si aici. Se poate merge pana la un far, noi nu am mers insa.
A urmat Dritvik, o plaja inconjurata de stanci, cu marea foarte puternica si capricioasa. Pe plaja erau ramasitele unei nave esuate acum aproape 100 de ani, bucati de fier ruginit. Puterea naturii in full display, si un la-revedere portivit pentru Islanda. Asta pentru ca asta era ultima zi, nu mai aveam vreun obiectiv, numai un muzeu din Reykjavik (Perlan). Si a fost bine asa, pentru ca a plouat cel mai mult in ziua asta.
Drumul pana in Reykjavik a fost plin de ploaie, dar interesant a fost tunelul care trece pe sub un fiord, chiar inainte de Reykjavik. Ajunsi in oras, noi stiam ca duminica parcarea este gratuita. Si era duminica. Insa care parcare, ca toate erau pline. Ne-am invartit si ne-am tot invartit, pana la urma am parcat intr-o parcare etajata, cu plata. De unde nu am stiut cum sa iesim dupa ce am coborat din masina, iar la sfarsit nu prea am stiut cum sa platim. Ne-am descurcat insa pana la urma. Tinta era un restaurant cu preturi bune, Icelandic Street Food. Ne-am mai plimbat prin ploaie si am ajuns la locanta. Aveau doar vreo 4 feluri de mancare. Doua tipuri de supa (peste si miel), un fel doi numit fisherman’s surprise si ceva dulce. Am luat supe de peste (au fost cam apoase, mai bune au fost cele de la Jokulsarlon) si Fisherman’s surprise, care era peste facut bucatele mici, cu ceva cartofi, se manca pe paine. Ne-a placut si noua si copiilor. Bonus, aveau waffles gratis, asa ca am luat fiecare si cate o vafa. Dupa ce am mancat, am pornit catre o patiserie. Voiam sa avem ceva de mancat si seara, si evident ca am luat decizia proasta si am luat patiserie. Ne-am oprit si intr-un magazin de suveniruri, unde am luat niste tricouri (cam 100 de lei unul) si magneti. Pe drum catre patiserie am vazut si cunoscuta catedrala din oras, dar mai de la distanta. Inca ploua, asa ca nu am avut chef sa ne plimbam prea mult. Am luat mai multe tipuri de produse de patiserie, dupa care inapoi la masina si direct la Muzeul Perlan. Muzeul a fost foarte interesant, desi cam mic. Principala atractie este pestera de gheata, o pestera facuta cu gheata si zapada luate direct dintr-un ghetar. Mai erau un acvariu virtual, un simulator de eruptie vulcanica si, la subsol (era sa ratam, noroc ca am coborat la subsol pentru WC) era o sala unde s-a proiectat un film foarte interesant despre o eruptie vulcanica recenta. Sus era un balcon de unde se putea vedea tot orasul, dar era urat, ploaie si nor, asa ca nu ne-am dus. Mai erau niste chestii interactive legate de placile tectonice, vulcani, ghetari.
Trebuia sa mergem direct la cazare, undeva langa aeroport. Insa ne-a parut rau sa nu vedem si Podul dintre continente (Bridge Between Continents), asa ca am facut un mic ocol desi era seara tarziu. Podul este interesant ca simbolistica (un capat e pe placa tectonica americana, un capat pe cea indo-europeana). Se pare ca cele doua placi tectonice se departeaza una de alta cate 2 cm/an!
Am ajuns la cazare, am facut o supa rapid si am mancat patiseria. Pe la ora 9.30 seara. Ne-a picat cam greu si nu prea am putut sa dormim. Asta in conditiile in care trezirea era pe la ora 3 si jumatate dimineata pentru ca la 6.00 a.m. aveam zborul… deci patiseria a fost o decizie proasta dar nu regretam nimic :))
Obiective vizitate:
1. Kirkjukfell si Kirkjukfellfoss
Pret: 700 ISK parcarea (23 ron)
Tips: parcati la cascada, de acolo se vede perfect muntele.
2. Londrangar si Dritvik
Pret: gratis
3. Perlan
Pret: 12970 pentru toti 4 (432 ron)
4. Bridge Between Continents
Pret: gratis
Ziua 10 (26 iunie) - intoarcere luuunga acasa
Intoarcerea nu a fost asa de simpla precum venirea. Am mers tot cu Fly Play si Ryan Air, insa am avut o escala de 10 ore in Londra. Asa ca am luat trenul de la Stanstead pana la statia Liverpool Street, dupa care am mers si ne-am plimbat un pic pe malul Tamisei, pe la London Bridge, Tower Bridge, Tower of London. Am simtit ca ne striveste Londra, cu atatea cladiri uriase, dupa ce o saptamana am stat practic in pustiu, in natura. Am mancat ceva in oras, ne-am mai invartit un pic si am luat trenul inapoi catre aeroport. Ajunsi acolo am asteptat un pic pana s-a deschis check-in-ul, dupa care ne-am mai uitat prin Duty Free, am facut provizii sanatoase cu biscuiti shortbread (de la Walkers) am mai mancat niste sandwitchuri, si incet incet a venit ora zborului. Zborul a avut un pic intarziere, dupa care in Otopeni, am mai asteptat sa ne ia si masina care sa ne duca la parcare…per total, am ajuns acasa pe la ora 3. Pentru un somn strasnic, pe care il meritam.
Si cam asta a fost excursia noastra. Lunga, obositoare si GENIALAAAAAAA 🙂
Islanda este o tara fantastica, ne-a intrat la suflet! M-au inspirat peisajele si am reusit sa fac o noua ilustratie pe care am denumit-o „Zbor peste Islanda„. Am pictat un peisaj muntos, tipic islandez, dar m-au inspirat si gastele salbatice care ne-au trecut calea de cateva ori, in zbor. Este un sentiment fantastic sa le vezi de aproape! Puteti gasi aici ilustratia gata inramata! Sper sa va placa si de asemenea, speram sa va foloseasca informatiile din acest blog. Ne puteti sustine cu un share pe social media, astfel incat sa ajunga informatia la cat mai multi oameni.